POČETNA Vesti dana DOKLE SE STIGLO SA IZGRADNJOM NAJZAHTEVNIJE DEONICE NA PRUZI BEOGRAD – NOVI...

DOKLE SE STIGLO SA IZGRADNJOM NAJZAHTEVNIJE DEONICE NA PRUZI BEOGRAD – NOVI SAD

0
PODELI
foto: pixabay

Za poslednje tri godine u Srbiji su ruske železnice rekonstruisale 205 kilometara pruge u vrednosti od 350 miliona dolara. Trenutno se radi najzahtevnija deonica pruge Beograd – Novi Sad koja prolazi kroz Frušku goru sa dve tunelske cevi i velikim vijaduktom.

Da bi izgradili železnički vijadukt od četiri kilometra ruski “RŽD Internešnl” mora da ugradi 80 kilometara šipova i izgradi dve tunelske cevi kroz Frušku goru dužine nešto više od dva kilometra.

Brza pruga od Beograda do Budimpešte je prioritet “Železnica Srbije” i najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi.

Deonica od Stare Pazove do Novog Sada prolazi kroz planinske delove Fruške gore i veoma je zahtevna jer se pruga direktno iz tunela spušta ka obali Dunava i silazi u Novi Sad. Deonica je duga 40 kilometara, a vijadukt skoro četiri kilometra.

“Na deonici od Stare Pazove do Novog Sada imamo 52 objekta. Osamnaest najvećih je trenutno u radu, a neki na samom završetku, kao što je denivelacija ukrštanja pruge za Šid i Novi Sad. Završeno je 99 odsto radova na tom ogromnom objektu”, naveo je direktor Infrastrukture “Železnica Srbije” Miroljub Jeftić.

Projekat je domaći, a uradio ga je Institut CIP. Vozovi na ovoj dvokolosečnoj pruzi treba da postižu brzine do 200 kilometara na čas. Glavna prednost je što može da primi i putničke i teretne vozove.

“Ovo je najsavremenija pruga u našoj državi i regionu, po svim evropskim standardima, i ona nema nikakvih dodirnih tačaka sa putnom infrastrukturom, nego se pravi denivelacija puteva, podvožnjaci, nadvožnjaci a pruga ostaje ograđena kao što je auto-put”, ističe direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Srbija je za tri godine rekonstruisala 500 kilometara železničkih pruga, kažu u resronom ministarstvu.

“Za nas je važno da poštujemo rok. Da početkom sledeće godine započnemo takođe zahtevnu i veliku deonicu između Novog Sada i Subotice. Nisu ovo samo pragovi i šine, ova pruga predstavlja i razmišljanje Vlade Srbije, kakav saobraćaj želimo da imamo i gde želimo da idemo, i kako treba da izgledamo za pet i 10 i 20 godina”, ukazala je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ruske železnice su na deonici Stara Pazova – Novi Sad napravile prvih 17 kilometara pruge za brzine do 200 klometara na sat. Rok za završetak je 2021. godina. U RŽD Internešenelu kažu da sada na terenu imaju sto mašina i preko 120 radnika, ali i veliki broj kooperanata iz Srbije koji rade na zajedničkom projektu.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime