POČETNA Vesti dana JAČANJE POLITIČKE I EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I BELORUSIJE

JAČANJE POLITIČKE I EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I BELORUSIJE

0
PODELI
Foto : Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije

SOFIJA – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Belorusije Vasilijem Matjuševskijem o unapređenju saradnje dve zemlje.

Brnabić i Matjuševskij sastali su se na marginama Samita Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se sutra održava u Sofiji. Sastanku sa predsednicom Vlade, prisustvovala je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja. „Srbija je izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Belorusija daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, naglasila je Brnabić u razgovoru.

Brnabić i Matjuševskij ocenili su da Srbija i Belorusija imaju interes za jačanje saradnje u mnogim oblastima, a pre svega u ekonomiji. U 2017. godini, obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosio je 103,5 miliona dolara, što je povećanje od 30,2% u odnosu na 2016. godinu, dok je u prvih pet meseci 2018. godine obim spoljnotrgovinske razmene porastao za 5,5 % u odnosi na isti period prethodne godine i iznosi 43,8 miliona dolara, što govori da spoljnotrgovinska razmena i dalje raste.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji u oblasti poljoprivrede, nauke i prosvete.

Brnabić i Matjuševskij složili su se da je saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope izuzetno važan mehanizam saradnje koji će dodatno ojačati i ubrzati ukupan ekonomski razvoj svih zemalja koje u tome učestvuju.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime