POČETNA Vesti dana SARADNJA SRBIJE I HOLANDIJE U PRIMENI INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

SARADNJA SRBIJE I HOLANDIJE U PRIMENI INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

0
PODELI
Foto : Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Republike Srbije, ustupljeno redakciji Srbija info

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji, Henkom Van Den Dolom, sa kojim je razgovarao o saradnji Srbije i Holandije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

Popović je ukazao da Srbija želi da se osloni na iskustva Holandije u digitalizaciji i izgradnji srpskog inovacionog ekosistema. “Holandija je jedan od lidera EU u digitalizaciji. Posebno u digitalizaciji poljoprivrede. Ova zemlja je drugi izvoznik poljoprivrednik proizvoda u svetu, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država, a pre svega zahvaljujući stalnom razvoju i primeni inovacija u poljoprivredi. Tu vidim veliki potencijal za saradnju dve zemlje, jer i Srbija ostvaruje zapažene rezultate u digitalizaciji poljoprivrede”, rekao je Popović.

On je naglasio da je Srbija upoznata sa iskustvima Holandije u razvoju inovacione infrastrukture, istakavši da Naučno-tehnološki park u Amsterdamu predstavlja izvanredan primer spoja industrije, nauke i inovacija. “Srbija u ovom trenutku gradi dva naučno-tehnološka parka u Novom Sadu i Nišu, a ukupna vrednost investicije prelazi 30 miliona evra. Želimo da stvorimo najbolji ambijent za saradnju nauke i privrede, za razvoj srpske industrije, i ostanak mladih u Srbiji”, rekao je Popović.

Ambasador Van Den Dol složio se da ministrom Popovićem da postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Holandije u razvoju inovacija u poljoprivredi.

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime