POČETNA Vesti dana SINIŠA MALI SA MISIJOM MMF-A: RAZGOVARALI O POVEĆANJU PLATE I PENZIJE, ALI...

SINIŠA MALI SA MISIJOM MMF-A: RAZGOVARALI O POVEĆANJU PLATE I PENZIJE, ALI I O ULAGANJU U PUTEVE I ŽELEZNICU

0
PODELI
Foto : Srbija info

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, a razgovarali su o aktuelnom programu koji Srbija ima sa MMF-om.

 

Delegacija MMF boravi u Srbiji do 21. maja 2019. godine.

 

Ministar Mali je upoznao novog šefa Misije MMF-a sa fiskalnim rezultatom koji je ostvaren u prva četiri meseca ove godine, odnosno sa suficitom u državnoj kasi koji iznosi 5,5 milijardi dinara i istakao da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5 odsto, te da je u prvom kvartalu sektor građevinarstva zabeležio ubedljivo najveći rast u odnosu na prethodnu godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF-om – transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, zatim osnivanje Komisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama, reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija.

 

Bilo je reči i o novom Sektoru za fiskalne rizike, koji se uspostavlja u Ministarstvu finansija, a što je takođe deo tekućeg programa.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, a u tu svrhu će biti formirana radna grupa.

Mali je istakao da su četiri najvažnija cilja za naredni period: očuvanje fiskalne stabilnosti, konkurentnije tržište i rast BDP-a, povećanje plata i penzija, odnosno bolji životni standard gradjana i još više ulaganja u javne investicije, naročito u putnu i železničku infrastrukturu.

Srbija i MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg Stand-by aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman “Policy Coordination Instrument” (PCI), koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime