POČETNA Vesti dana SRBIJI JE POTREBNO TREĆE DETE

SRBIJI JE POTREBNO TREĆE DETE

0
PODELI
Foto : Pixabay

“Prosečna žena na Vračaru prvo dete rađa sa 32 godine, a žena na jugu Srbije prvi put odlazi u porodilište sa 23 godine. Interesantno je koliko je Srbija mala, a koliko su njene kulturološke razlike velike. Zato smo odlučili da opštine razmisle kako da stimulišu mlade osobe da postanu roditelji jer one najbolje poznaju mentalitet svojih sugrađana” – kaže za Politiku dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

“Pre nedelju dana raspisali smo drugi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama, a početkom jula znaćemo koje su opštine imale najkreativnije ideje za „povratak roda” – dodala je ona.

Budžet koji država izdvaja za demografiju je četiri puta veći ove godine, a njemu treba priključiti i ona sredstva koja će porodice dobiti zahvaljujući novom Zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji počinje da se primenjuje 1. jula i važi za svu decu koja su rođena od 25. decembra 2017. godine – prenosi Politika.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime