POČETNA Vesti dana TANDIR : SVE VIŠE KOMPANIJA SA HALAL SERTIFIKATOM

TANDIR : SVE VIŠE KOMPANIJA SA HALAL SERTIFIKATOM

7
PODELI

Halal industrija najbrže je rastuća industrija na svetu, a Srbija je prepoznala to kao svoju razvojnu šansu, izjavio je za  Anadolu Agency direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samir Tandir.

Halal porizvodi su oni proizvodi koji su dozvoljeni za konzumiranje prema muslimanskoj veri, odnosno svi proizvodi osim onih od svinjskog mesa, genetski modifikovanih organizama i alkohola, objašnjava Tandir.

Kao svoju razvojnu šansu, Srbija je halal industriju prepoznala 2012. godine. Tome, osim dobrih odnosa sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa arapskim zemljama, doprinose i dobri odnosi sa Turskom i Azerbejdžanom.

” Najveće kompanije u zemlji naši su klijenti, a neke koje su do sada dobile sertifikat za halal su Carnex, Yuhor, Sunoko, Meggle – navodi Tandir za AA.

Kao razlog za sve veće interesovanje za ovaj sertifikat, Tandir izdvaja to što je halal standard opšteprihvaćen u svetu, te je već postao pravilo za sve ozbiljne kompanije koje žele da učestvuju u globalnoj tržišnoj utakmici.

” Regionalno tržište je jako respektabilno. Imamo 50 % konzumenata u BiH, 30% u Crnoj Gori, značajan broj od 5 do 10% u Srbiji, milion i po konzumenata kada je u pitanju Kosovo, 80% Albanija, 50% u Makedoniji. ” – precizirao je Tandir. Dodaje da je Srbija kasnila u poređenju sa regionom, a kao primer naveo je Sloveniju u kojoj sve kompanije rade na sertificiranju ugostiteljskih objekata. Ipak, navodi da Srbija sada ” užurbano sustiže region”, jer ima jako razvijenu industriju i svest potrošača raste.

Govoreći o vidljivosti halal proizvoda u Srbiji, kaže da su oni obeleženi zaštitnim znakom, te da sve više ugostitelja zbog turista ima te oznake na svojim ugostiteljskim objektima.

Kako dalje prenosi AA, Tandir je dodao da plasiranje halal prizvoda na inostrano tržište olakšava i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, koja je strateški partner Srbije.

Na pitanje šta bi se još moglo uraditi kako bi Srbija sustigla region, Tandir odgovara da je neophodno raditi na edukaciji ljudi, kao i da političari kada idu u poslovne posete stranim zemljama, budu u pratnji poslovnih delegacija,  što će rezultirati potpisivanjem ugovora i lakšom razmenom dobara.

“I Rusija i EU su velika halal tržišta, i ulaganje u implementaciju halal standarda jeste investicija koja se isplati” – zaključuje Tandir u intervjuu za AA.

Izvor : Anadolu agency (AA)

7 KOMENTARA

  1. Jedina šansa za Srbiju je izvoz a arapi Kina i Rusija su naša šansa. Odličan intervju i mislim da će se o ovoj temi tek pričati. Zna Vučić šta radi i ko danas u svetu ima pare .

  2. Sve pohvale za direktora Tandira, konacno postoji takav standard da znamo sta jedemo. Iz verskih razloga ne jedem nista svinjsko, a halal mi je dao sigurnost da mogu bez sumnje da se hranim po restoranim i kupijem u marketima.

  3. Privrednici su svjesni potrebe za halal sertifikatom jer vide svoj potencijal u muslimanskim zemljama. Strategija rasta i razvoja njihovog preduzeca ogleda se u izvozu a i samoj matici zemlje gdje je potreba za halal hranom sve veća zbog njene mnogobrojne provere ispravnosti, a ujedno i zdrave hrane.
    Preporučila bih da što više ugostiteljskih objekata preuzme inicijativu i uvodjedje halal sertifikata, odmah kontaktirajte agenciju!

  4. Sve pohvale za predsednika Vucica i direktora Tandira, halal je sansa Srbije da se pojavi i obstane na inostaranom trzistu

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime