POČETNA Vesti dana USKORO KONKRETNI DOGOVORI O BEOGRADSKOM METROU

USKORO KONKRETNI DOGOVORI O BEOGRADSKOM METROU

0
PODELI
Foto : Srbija info

Najveći ulagači u Srbiji prošle godine bile su francuske kompanije, koje su investirale 710 miliona evra.

Nekoliko francuskih kompanija zainteresovano je za izgradnju beogradskog metroa. Uskoro bi, nadam se, trebalo da imamo i neke konkretne dogovore u vezi s tim, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle razgovora u Udruženju privrednika Francuske (MEDEF), gde se poslednjeg dana svoje posete Parizu sastala sa predstavnicima 25 najvećih firmi iz ove zemlje.

„Završavam posetu Francuskoj na najbolji mogući način, jer je za kvalitet života građana Srbije najpre važan broj radnih mesta, ali i njihov kvalitet i visina plate. A MEDEF okuplja više od 70 odsto svih francuskih kompanija”, rekla je premijerka Srbije, dodajući da je u prošlosti propuštena šansa jer nije iskorišćena sva moć francuskih kompanija.

Od 2018. godine prisustvo firmi iz ove zemlje u Srbiji je, kako je rekla, sve vidljivije. Prošla godina je, kako je istakla, bila i istorijski najjača kada je u pitanju priliv stranih investicija u Srbiju jer je uloženo oko 3,5 milijardi evra. Najveći ulagači bile su upravo kompanije iz Francuske koje su investirale 710 miliona evra. Premijerka je podsetila da je samo „Mišlen” zaposlio 3.500 ljudi. Predstavnici ove kompanije bili su i juče na razgovoru sa predsednicom srpske vlade.

Prema rečima Mari Anž Debon, potpredsednice MEDEF-a, koja je juče bila domaćin srpskoj premijerki, za francuske firme je jako značajan obrazovni nivo radnika u Srbiji, ali i zakonski okvir koji omogućava nesmetano poslovanje.

Zvanični podaci govore da je Francuska na listi deset najvećih investitora u srpsku privredu. Trenutno u našoj zemlji posluje 100 firmi iz ove zemlje koje zapošljavaju više od 11.000 ljudi.

U toku prošle godine ukupna robna razmena između Srbije i Francuske dostigla je vrednost od 1,1 milijardu evra, što je 6,6 odsto više nego u toku 2017. godine, s tim što i dalje više raste uvoz nego izvoz. Tako je izvoz porastao 2,3, a uvoz 10 odsto. Samo do aprila ove godine robna razmena između dve zemlje iznosila je 401 milion evra.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime