POČETNA Vesti dana ZAPLENJENE 23 TONE ŠVERCOVANOG MESA IZ BRAZILA

ZAPLENJENE 23 TONE ŠVERCOVANOG MESA IZ BRAZILA

0
PODELI
Foto : Piksabej

Policija iz Jagodine je, u saradnji sa Upravom carine, zaplenila 23 tone švercovanog junećeg mesa sa isteklim rokom trajanja iz Brazila koje je bilo namenjeno jednom preduzeću u Ćupriji. Reč je o jednoj od najvećih zaplena mesa u poslednjih deset godina, a krijumčarena pošiljka je na tržište stigla preko Kosova. Meso nije imalo nikakvu deklaraciju ni dokaze o ispravnosti i kao nebezbedno, uništeno je u kafileriji u Ćupriji, navodno u trenutku kada je trebalo da se dalje distribuira u maloprodaju. Uhapšeni vlasnik firme za preradu i distribuciju mesa u Paraćinu je, kako se pretpostavlja, nameravao da goveđe meso proda lancu marketa u Ćupriji.

Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica EU i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčijeg i 3,5 tona pilećeg mesa – kažu za naš list u Upravi za veterinu i dodaju da je tokom prošle godine vraćeno 13 pošiljaka mesa zbog neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije ili nepostojanja identifikacije…- kažu iѕ Uprave za veterinu za list Politika.

Uvoz hrane životinjskog porekla je, objašnjavaju, dozvoljen isključivo iz proizvodnih objekata, koji su pod kontrolom državne veterinarske inspekcije zemlje porekla. Svaki drugi način ulaska hrane životinjskog porekla predstavlja krijumčarenje, za šta su nadležni organi Uprave carina, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, budući da je reč o krivičnom delu.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime