POČETNA Vesti dana 108. DUŽIJANCA U SUBOTICI

108. DUŽIJANCA U SUBOTICI

0
PODELI
Foto : www.subotica.com

SUBOTICA – Protekli vikend prošao je u znaku završne svečanosti manifestacije „Dužijanca”, kojom se slavi završetak dobre žetve i kada je sve u znaku pšenice, hlebnog zrna, slame i narodne tradicije. U petak uveče na glavnom gradsku trgu čuli su se zvuci tamburice, a Subotičane i njihove goste privukao je i vašar starih zanata. Naredno veče bilo je veče folklora kada su se tradicionalnim pesmama i igrama predstavila društva iz Slovenije, Hrvatske i čitave Vojvodine.

Ovi programi bili su samo uvod u najsvečaniji deo manifestacije – centralnu povorku s mnoštvom učesnika, predstavnika kulturno-umetničkih društava, mladih bandaša i bandašica, i kada u poslednjim, u svečano okićenim karucama stižu najlepši par bandaš i bandašica koja će gradonačelniku predati hleb umešen od novog zrna pšenice.

„’Dužijanca’ je način da se upozna identitet Subotice, njen duh i suština”, rekao je Laban, naglašavajući da je Subotica mesto gde se ne ističu različitosti, već se neguju posebnosti. „Kroz očuvanje tradicije, ’Dužijanca’ podstiče kreiranje pozitivnog imidža cele Subotice, izuzetnost je ono što nas povezuje, jer svi imamo isti zajednički cilj, Suboticu po meri građana”, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime