POČETNA Vesti dana ALBANCI OD SEVERA PRAVE GETO!

ALBANCI OD SEVERA PRAVE GETO!

0
PODELI
foto: Srbija info

Priština zabranila ulazak našim zvaničnicima na KiM, dva dana pošto su u Tirani potpisali sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici. Dačić: Žele da izoluju naš narod. Krše sve što je dogovoreno u Briselu 2014. godine.

NIZ opasnih poteza protiv našeg naroda Priština je u četvrtak dopunila odlukom da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na Kosovo i Metohiju!

Samo dva dana pošto su sa predstavnicima Tirane, pod plaštom ideje o “velikoj Albaniji”, potpisali sporazum o sprovođenju iste spoljne politike, koja podrazumeva i otvaranje zajedničkih ambasada, privremene institucije u južnoj srpskoj pokrajini odlučile su se za još jednu provokaciju koja, bez sumnje, predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Osim što više od sedam meseci naše stanovništvo guraju u humanitarnu katastrofu ne odustajući od suludih taksa na srpsku robu, Priština zabranom ulaska funkcionerima želi da u potpunosti izoluje Srbe sa KiM i prekine njihove veze sa Beogradom.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za “Novosti” da je ova odluka potez bez presedana i još jedan šamar, ne Beogradu, već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači:

– Pošto su naš narod na Kosovu i Metohiji ostavili bez lekova i hleba, braneći svoje sulude takse, ovom zabranom praktično žele da ga još više izoluju od bilo kakvog uticaja Beograda. Termin za ovaj potez nije slučajan. Sve su ovo uradili nakon potpisivanja sporazuma između takozvanog Kosova i Albanije, kojim se dve strane praktično obavezuju na vođenje zajedničke spoljne politike. Taj ugovor je armatura u temeljima “velike Albanije” koju nesmetano zidaju u srcu Evrope, dok se istovremeno srpskim zvaničnicima zabranjuje da se kreću po teritoriji sopstvene države.

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, “zabrana ulaska zvaničnicima je još jedan dokaz da rukovodstvo u Prištini beži od dijaloga po svaku cenu”:

– Niko ne može da prekine vezu između Srba na KiM i njihove vlade i predsednika. Nakon što su doživeli fijasko sa pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušavaju da kazne Srbe time što će im zabraniti ili prekinuti vezu sa svojim državnim rukovodstvom. Priština neće uspeti ništa da uradi ni ovaj put. Ovo nije politika, već odmazda, pokušaj da bes iskale na Srbima. Ovo je test za novu briselsku administraciju – da li su u stanju da ostvare autoritet i obezbede bar elementarno kretanje ljudi, kada nisu uspeli da obezbede kretanje robe. Nadam se da će napustiti praksu saopštenja u kojima obe strane treba da se uzdrže i u kojima stalno pokušavaju da izjednače Srbiju sa šiptarskim rukovodstvom.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je “zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM najnoviji antievropski potez Prištine”:

– Time sistematski i ciljano gaze sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazađuju mogućnost nastavka dijaloga. Osim višemesečnog demonstriranog nepoštovanja principa slobodnog protoka robe, Priština sada ide korak dalje ka nipodaštavanju još jedne ključne i temeljne evropske vrednosti – slobode kretanja ljudi. EU i njene članice sada imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da će potez Prištine biti razlog za još jaču diplomatsku aktivnost Beograda.

– Već smo zaustavili članstvo tzv. Kosova u devet međunarodnih organizacija, a 13 zemalja je povuklo priznavanje nezavisnosti. Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici, udar na temelj slobode kretanja i sve evropske principe. Njihova odluka je sa one strane razuma i direktna posledica višemesečnog ćutanja međunarodne zajednice na uvođenje taksa na srpsku robu. Kakva ludost još treba da se desi, da li Balkan treba da počne da gori, kako bi neko zaustavio ljude koji krše sporazume sa potpisom EU – upitao je Đurić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da Skupština Srbije na posebnoj sednici treba da usvoji rezoluciju kojom bi se osudili etničko čišćenje i brutalni zločini koje je počinila tzv. OVK na Kosovu i Metohiji.

– Mi moramo istinom da odgovorimo na njihove laži. Ne smemo da dozvolimo da budemo izmanipulisani da oni naprave priču kao što je napravljena sa Srebrenicom – rekao je Drecun za TV Hepi.

O tome da u Prištini postoji “crna lista” ljudi kojima je zabranjen ulaz na KiM, “Novosti” su pisale krajem prošle godine. Na njoj su premijerka Ana Brnabić, Dačić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, poslanici, sudije Ustavnog i Vrhovnog suda. Na naše informacije, Priština je tada reagovala rečima da je u pitanju dezinformacija, iako je sada i više nego jasno da smo bili u pravu.

Savetnik ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Jetljir Zuberaj rekao je da je odluka doneta zbog “pretnji od strane Srbije ka Kosovu, konstantne propagande i lažnih vesti, kao i pokušaja da se izazove humanitarna kriza na Severu”:

– Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo i zahtevi će biti odbačeni dok god se takvo ponašanje bude nastavilo.

Kosovski analitičar Behljulj Bećaj nazvao je odluku Prištine “novim činom gluposti koji je daleko od politike, a mnogo bliže zaoštravanju i potencijalnim konfliktima”:

– Politika “klin se klinom izbija” je apsolutno neprihvatljiva. Vlada Kosova treba da se ponaša racionalno.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u četvrtak u intervjuu za portal Kossev da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda nije išao u dobrom pravcu i da je za povratak za sto potreban okvir, kao i da je međusobno priznavanje “rešenje za sve muke”:

– Bez priznavanja nema ukidanja taksa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne očekuje da će nova briselska administracija postići značajnije pomake u pregovorima Beograda i Prištine:

– Do kompromisa se može doći jedino dijalogom uz kredibilne posrednike, a ako to nije moguće, Beograd treba da poništi Briselski sporazum i da vrati stanje na ono koje je bilo pre 2013.

SRPSKA LISTA POZIVA SVET DA NE BUDE GLUV

GETOIZACIJA SRBA

SRPSKA lista pozvala je u četvrtak međunarodnu zajednicu da ne bude gluva i slepa na antisrpsko ponašanje Prištine i apelovala na građane da ostanu pribrani:

– Zabrana ulaska zvaničnika Beograda je nastavak suludih akcija Prištine protiv srpskog naroda i predstavlja kršenje svih dogovora o slobodi kretanja. Sada već po pravilu, nažalost, nema reakcije međunarodne zajednice. Akcije Prištine unazad godinu dana predstavljaju sinhronizovanu, dobro planiranu akciju, sa ciljem getoizacije srpskog naroda. Ako znamo da celokupni obrazovni, kulturni, zdravstveni i privredni sistem Srba na KiM, i uopšte život, finansiraju institucije Republike Srbije, onda odluka kojom se zabranjuje da srpski zvaničnici posete sopstveni narod pokazuje mržnju Prištine prema svemu što je srpsko.

“ORAO” IZ PEĆI

IDEJA o stvaranju “velike Albanije” ubrzano se razvija posle novembra prošle godine i zajedničke sednice vlada iz Tirane i Prištine u Peći. Po završetku događaja, učesnici su se fotografisali držeći ruke u znaku dvoglavog orla. Premijer Albanije Edi Rama govorio je o Srbiji koristeći psovke. Na sednici je dogovoreno da ne bude tarifnih barijera između Albanije i tzv. Kosova, da se uzajamno priznaju vozačke dozvole…

PREDSEDNICA VLADE ANA BRNABIĆ UPOZORAVA

OPASAN DOGOVOR SA TIRANOM

PREMIJERKA Brnabić istakla je da nije naivno to što su Priština i Tirana potpisale sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici, kao i da je skandalozno što nema reakcije SAD i EU:

– Priština to radi u trenutku kada Brisel ne može da reaguje, jer se formira nova Evropska komisija. To se radi u momentu kada se mnoge stvari menjaju i gde će visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Barel, koji treba da moderira dijalog Beograda i Prištine, biti iz Španije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost.

Predavač za evropsku politiku na pariskom univerzitetu Nezir Kraki izjavio je da je izbor Katalonca Borela loša vest za Prištinu i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo vratiti na “nultu tačku”.

– Španski diplomata je držao čvrst stav protiv kosovske nezavisnosti.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime