POČETNA Vesti dana DODIK PREKIDA SVAKU SARADNJU UNUTAR PREDSEDNIŠTVA BIH

DODIK PREKIDA SVAKU SARADNJU UNUTAR PREDSEDNIŠTVA BIH

0
PODELI
Foto : Srbija info

Republika Srpska je ustavna kategorija i njeno ime ne može biti dovedeno u pitanje, poručio je Milorad Dodik i upozorio da će, ako inicijativa o tome dođe u Ustavni sud, njegovo učešće u radu Predsedništva BiH biti dovedeno u pitanje.

“Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata kategorija i po oceni Venecijanske komisije iz 2005. godine”, naglasio je predsednik SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH, povodom najave lidera SDA Bakira Izetbegovića da će pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ovakva inicijativa SDA  postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao.

Ovog puta inicijativa nije pokrenuta samo pameću SDA, već nekih sa strane, rekao je Dodik i upozorio da je inicijativa o promeni imena Republike Srpske istovremeno i poziv na razdruživanje tog srpskog entiteta od BiH.

“Ovo je istovremeno inicijativa za razdruživanje Republike Srpske od BiH. Republika Srpska nema nameru da trpi i da čeka ishod tog procesa nemajući pritom poverenja u odluke u Ustavne suda BiH”, poručio je.

Bošnjaci, istakao je, ne žele nikoga u BiH, u BiH se majorizuju Hrvati, omalažavaju hrvatski kantoni i onemogućavaju se Hrvati da učestvuju u donošenju kvalitetnih odluka.

Ovo, podsetio je, nije prva ovakva inicijativa, a prethodila joj je ona o Danu Republike Srpske, koju je takođe podneo Bakir Izetbegović.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime