POČETNA Vesti dana GODIŠNJICA ZLOČINA KOD LIVADICA

GODIŠNJICA ZLOČINA KOD LIVADICA

1
PODELI

Danas se navršava 18 godina od jednog od najmonstruoznijih terorističkih napada počinjenih na Kosovu i Metohiji, u kojem je na Zadušnice poginulo 12, a povređeno 43 Srba, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i pozvala međunarodnu zajednicu i privremene organe vlasti u Prištini da ponovo otvore istrage o zločinima nad Srbima i drugim nealbancima.

“Zločinački bombaški napad na autobus ‘Niš ekspresa’ u selu Livadice kod Podujeva raskrinkao je i prirodu i namere albanskih separatista, a činjenica da počinioci do danas nisu kažnjeni svedoči o potpunoj nesposobnosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova”, kaže se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, “suočavanje s prošlošću kroz procesuiranje zločina nad srpskim civilima počinjenih tokom rata i po njegovom okončanju jeste preduslov srpsko-albanskog pomirenja, i bez toga ne može biti stvoren pouzdan i trajan osnov za budući suživot naroda na Kosovu i Metohiji”.

“Od međunarodne zajednice i Prištine zato zahtevamo da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da “nema tog cilja koji opravdava pokolje civila, i nema te političke ideje koja može biti izgovor za zataškavanje ovakvih zločina”.

1 KOMENTAR

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime