POČETNA Vesti dana PAHOR : MORAMO SAMI SVE DA URADIMO ZA MIR U REGIONU

PAHOR : MORAMO SAMI SVE DA URADIMO ZA MIR U REGIONU

0
PODELI
Foto : Srbija info

Ako se ponovo ovaj deo Evrope uplete u neki konflikt, moramo svi znati da bi to bila potpuna oluja, poručio je predsednik Slovenije Borut Pahor u obraćanju u srpskom parlamentu i dodao da to ne mogu da reše drugi umesto nas.

“Moramo sami sve da uradimo za mirno rešavanje konflikata u regionu, jer konflikti nisu istorijska nužnost na Balkanu”, naglasio je Borut Pahor tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Zato je važno da svi narodi i sve države u regionu sarađuju bezuslovno i da rešavamo sva otvorena pitanja, poručio je Pahor i dodao da se zato mora jačati međusobno poverenje i poštovanje.

Naveo je da umesto nas to ne može niko drugi da uradi, pa čak i ako je svetska velesila.

“A mi sa svojim znanjem i gorkim iskustvima, ali i sa odgovornošću prema svoj našoj deci i građanima, možemo da uradimo odlučujuće korake i tražimo korisna i održiva rešenja da se sačuva mir u regionu. I Zapadni Balkan, kao i međunarodna zajednica, se nalazi na raskršću”, rekao je Pahor.

Dodao je da su otežavajući faktori manja predvidivost i bezbednosni rizici u međunarodnoj zajednici.

Ponovio je da Slovenija od početka podržava Srbiju da postane članica EU i istakao da je to svima u interesu.

“Sve to vreme i tada i danas ocenjujemo da bi ulazak Srbije u EU bio u obostranom interesu i Srbije i EU i da bi to mnogo doprinelo političkoj i privrednoj stabilnosti ovog dela Evrope”, naglasio je Pahor.

Podsetio je da je još 2016. godine ocenio da može da se desi da će se EU u narednom periodu više baviti sobom nego širenjem i da nećemo moći da očekujemo neku veliku političku volju za proširenje EU, zbog čega bi moglo doći do usporavanja dinamike pregovora o članstvu zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime