POČETNA Vesti dana POVERENICA DAN LJUDSKIH PRAVA PROVELA SA ROMIMA : TEŠKI USLOVI U ROMSKIM...

POVERENICA DAN LJUDSKIH PRAVA PROVELA SA ROMIMA : TEŠKI USLOVI U ROMSKIM NASELJIMA

0
PODELI
Foto : Youtube Printscreen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je obišla romsko naselje ” Šume ” na Čukarici, želeći da ukaže da je to samo jedno od mesta gde ” nije postignut standard ljudskih prava proklamovan evropskim i svetskim standardima “.

Ona je istakala da stanovnici tog naselja već 20 godina nemaju osnovne uslove za život, kao što su struja i voda, a imaju problema i sa nehigijenskim uslovima.

” Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže koliko je Srbija postigla u toj oblasti, ali je značajno pokazati i šta nismo uradili ” – rekla je Janković.

Ona je navela da Srbija ” kao ozbiljna država ” treba da prihvati činjenicu da postoji određeni broj stanovnika kojima je neophodna podrška za izlaz iz svakodnevnih problema. Prema njenim rečima, ključni problem je i veliki broj romske dece koja ne pohađaju školu.

Ona je ocenila da se proteklih decenija stvara ” nova stigma ” o Romima kako iz raznih fondova Evropske unije dobijaju ogromne svote novca. Treba shvatiti, dodala je, da taj novac ne završi uvek tamo gde je preko potreban.

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime