POČETNA Vesti dana ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE: SEDNICA SB UN U ZNAKU NAPADA NA SEVER KIM

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE: SEDNICA SB UN U ZNAKU NAPADA NA SEVER KIM

0
PODELI
Foto : Srbija info

NjUJORK – Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu je protekla u znaku napada bezbednosnih snaga Kosova na sever KiM, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je nakon sednice istakao da se najviše govorilo o hapšenju i pitanju imuniteta pripadnika Unmika.
“Bez obzira na političke razlike, sve članice SB UN, uključujući i generalnog sekretara Antonija Gutereša najoštrije su osudile narušavanje imuniteta pripadnika Unmika”, rekao je Dačić u izjavi za Tanjug. Šef srpske diplomatije izjavio je, po pitanju odnosa prema pripadnicima Unmika, da su prebijanje, maltretiranje i nepoštovanje odluke o imunitetu nešto što UN ne prihvataju.

Kako kaže, mnoge zemlje su još jednom istakle da je prepreka za nastavak dijaloga ukidanje taksi i veoma jasno su tražile da ih Priština odmah ukine. Ministar navodi da je pozvao međunarodnu zajednicu, članice SB i Kfor da obavljaju svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Podelio sam informacije koje mi imamo – da Priština priprema napad na sever Kosova i da KFOR mora da definiše stav da li hoće ili ne da brani Srbe. Ukoliko neće, to postavlja novu političku i bezbednosnu situaciju i stvara velike probleme i taj ‘ratni požar’ može da zahvati ceo region. Nadam se da do toga neće doći”‘, rekao je Dačić. On je ponovo naglasio da je Srbija spremna da nastavi dijalog i da će on biti nastavljen što je pre moguće ukoliko Priština ukine takse.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime