POČETNA Vesti dana VUČIĆ: ČUVAĆEMO MIR, ALI SMO SPREMNI DA SE BRANIMO AKO BUDE TREBALO

VUČIĆ: ČUVAĆEMO MIR, ALI SMO SPREMNI DA SE BRANIMO AKO BUDE TREBALO

0
PODELI
Foto : Srbija info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Nišu da je bezbednosna situacija u zemlji i regionu „izuzetno složena“ i da će Srbija „nastojati da čuva mir i stabilnost“, a istovremeno biti spremna da se brani u slučaju potrebe.

– Srbija će se ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvati mir i stabilnost, ali će se držati jedne od retkih tačnih rečenica Josipa Broza Tita: „živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremamo se da u svakom trenutku branimo svoju zemlju“- rekao je Vučić na konferenciji za novinare, održanoj pred vojno- policijsku paradu „Odbrana slobode“.

Vučić je za ovu godinu najavio „značajno povećanje plata u vojsci i policiji“. On je ocenio da su „vojne jedinice sve pripremljenije, opremljenije i obučenije“, a da budžet za vojsku i policiju „nikada nije bio veći“, što „omogućava jednoj relativno maloj suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku“. Dodao je da je stanje u vojsci i policiji u pogledu tehničke opremljenosti i uniformi danas “neuporedivo bolje nego ranije“, a da je Srbija  uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju “najveći naručilac helikoptera, i to onih ubedljivo najboljih, u ovom delu sveta“.

– Ovo (parada, p.a.) je najmoćnija prezentacija oružja i oruđa vojske i policije u poslednjih nekoliko decenija. Naš cilj je da za dve ili tri godine izvedemo  10.000 ljudi sa snažim naoružanjem. Ako Rusija može da izvede 13.000, mi možemo 10.000. Ali, nadamo se da sve to nećemo morati da upotrebimo jer ovakva opremljenost i obučenost treba da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora- rekao je Vučić.

On je najavio da će u septembru ili oktobru ove godine u Srbiju doći predstavnici centralne vojne komisije Kine, kako bi se dogovorio nastavak saradnje sa tom velikom zemljom, koja za sada pomaže u razvoju tehnologije za srpske bespilotne letelice „pegaz”. Dodao je da nakon ulaganja u ratno vazduhoplovstvo, Srbija „mora da se okrene pešadiji i nabavci vozila“.

– Onda moramo da vidimo šta ćemo oko sajber ratovanja, uvođenja robota i modernizacije, što nam je potrebno za budućnost- rekao je on.

U okviru jučerašnjeg Prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ mogao je da se vidi svečani defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, egzircir Garde  i padobranski desant Specijalne brigade Vojske Srbije. U paradi je učestvovalo više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, među kojima avioni „orao“, „mig 29“ i „supergaleb G 4“, kao i helikopteri „Mi 35M“, „Mi 8“, „gama“ i „gazela“. Prvi put je mogao da se vidi ruski tenk T-72, koji će Srbija tek dobiti u okviru vojnotehničkog sporazuma između Ruske federacije i Srbije.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime