POČETNA Vesti dana DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

0
PODELI

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, 3. maj, uz ocenu da sve relevantne institucije i pojedinci treba zajedno da se bore i zalažu za to osnovno pravo.

Ministarstvo navodi da je važno neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.

U saopštenju se ističe da je novinarstvo prvenstveno lojalno građanima, te da su novinari obavezni da govore istinu i da pruže građanima pouzdane i proverene informacije.

Navodi se i da je sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije.

Ministarstvo je najoštrije osudilo pretnje, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika, uz ocenu da je nedopustivu zastrašivanje predstavnika medija i njihovih porodica zbog činjenice da obavljaju svoj posao.

Navodi se i da je potrebno odati posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu. „Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se potvrdi snažna posvećenost Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u cilju unapređenja slobode izražavanja i medija”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Obezbedi uslove novinarima za nesmetano bavljenje profesijom

Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija, a demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, poručio je danas povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Obaveza države je, kako je istakao, da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom i pozvao sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija.

„Decenijama urušavan materijalni položaj novinara, obeležen nepovoljnim ugovorima, neredovnim i malim platama, dodatno je oslabljen serijom čestih napada na medije. Govor mržnje, kojem gotovo svakodnevno svedočimo, doprinosi stvaranju takve društvene atmosfere koja lako eskalira u direktne fizičke napade na novinare”, navodi Zaštitnik.

On je naglasio da se ponovo aktuelizuje pitanje bezbednosti novinara, da se najdrastičniji primer napada na novinare dogodio u decembru prošle godine, kao i niz pretnji koje su u prethodnom periodu upućene na adrese više redakcija i medijskih udruženja.

„Uprkos takvom stanju u oblasti slobode medija, tačna i jedinstvena evidencija napada na novinare ne postoji, te se podaci različitih medijskih udruženja, kao i nadležnih državnih organa, razlikuju”, rekao Pašalić.

Smatra da bi jedinstvena evidencija i preciznije definisanje pojmova, koji se odnose na napade i pritiske na novinare, u značajnoj meri doprineli poboljšavanju njihovog položaja.

Pašalić je predložio da se po ugledu na platformu Saveta Evrope, u Srbiji uspostavi jedinstvena medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i obezbedila tačnu evidenciju, precizno praćenje napada na novinare, kao i reagovanje nadležnih državnih organa.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime