POČETNA Vesti dana HADŽIAVDIĆ : ZNAČAJNA SREDSTVA ZA ROMSKU MANJINU, U PRIJEPOLJU NA EVIDENCIJI NEMA...

HADŽIAVDIĆ : ZNAČAJNA SREDSTVA ZA ROMSKU MANJINU, U PRIJEPOLJU NA EVIDENCIJI NEMA ” DECE PROSJAKA “

0
PODELI
Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

PRIJEPOLJE – Stvaranje uslova za socijalnu uključenost Roma i Romkinja – smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava lica romske nacionalnosti, cilj je donošenja Vladine Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Srbija je 17. oktobar ove godine, inače Međunarodni dan siromašnih, dočekala sa podatkom da gotovo 270 000 korisnika prima novčanu socijalnu pomoć, od čega veliki broj pripadnika romske zajednice. A kakvi su podaci za Opštinu Prijepolje? Sabira Hadžiavdić, direktorka Centra za socijalni rad u ovoj opštini, kaže da korisnici primaju dve vrste pomoći. Postoji novčana socijalna pomoć koja se dodeljuje iz republičkog budžeta, i na toj evidenciji su 22 porodice iz Prijepolja sa ukupno 66 članova.

S druge strane, tu je i jednokratna pomoć koja se obezbeđuje iz opštinskog budžeta i to za sledeće namene : osnovne životne namirnice, lekove, školu, za putne troškove prilikom lečenja, za stambene potrebe, za regulisanje lične karte, za ogrev, troškove sahrane, u ukupnom iznosu od 912,398,31 dinara. I, to su, objašnjava Hadžiavdić, podaci za period 01.01.2018. – 30.11.2018. Ona ističe da je tako iz celokupnog budžeta Opštine predviđenog za ovu vrstu pomoći, gotovo 1 milion dinara usmeren na romsku zajednicu.

Socijalna inkluzija ne podrazumeva samo pomoć kroz novčana sredstva, i ne bazira se isključivo na smanjenju izraženog siromaštva pripadnika romske zajednice, već pretpostavlja i sve druge aspekte značajnijeg uključivanja ove diskriminisane populacije u društvo, posebno njene osetljive kategorije kao što su deca. Poražavajući su podaci da svega 40% romske dece završi osnovnu školu, a mnoga od njih i pre desete godine bude na ulici, primorana da prose. Direktorka Centra za socijalni rad u Prijepolju kaže da na njihovoj evidenciji nema ” dece prosjaka “, te da je Prijepolje jedna od retkih opština koja ne beleži takve slučajeve. Ona to objašnjava time da su Romi i Romkinje, uz sve specifičnosti i probleme sa kojima se suočavaju, u velikoj meri integrisani u društvo i da su značajno prihvaćeni od strane lokalne zajednice u Prijepolju.

Hadžiavdić, na pitanje naših novinara da li je bilo saznanja ili prijava maloletnih brakova koji su veoma česti unutar romske zajednice, odgovara da takvih slučajeva niti prijava nije bilo u Prijepolju, ali priznaje da su podaci UNICEF-a za Srbiju, koji pokazuju da se polovina Romkinja uda pre navršene 18. godine, obeshrabrujući.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime