POČETNA Vesti dana KADA NAS OČEKUJE SUNČANO VREME

KADA NAS OČEKUJE SUNČANO VREME

0
PODELI
foto: pixabay

“Nestabilno vreme sa pljuskovima se očekuje do petka. U petak očekujemo stabilizaciju vremena, da bismo u subotu imali pretežno sunčano vreme sa porastom dnevnih temperatura”, rekao direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

Kako nas do petka očekuju padavine, Nikolić kaže da su sve operativne službe u pripravnosti i dežuraju 24 sata tokom cele godine. Takođe navodi i da su ostali subjekti sistema u sistemu dežurstva.

Što se tiče situacije u regionu i porastu vodostaja reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

“Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda u vezi sa ovim ciklonom. Recimo u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja”, ističe Nikolić.

Dodaje da svi subjekti sistema moraju biti veoma oprezni i pratiti situaciju do 18. maja.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

“Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla i svi subjekti u sistemu su u skladu sa našim upozorenjem adekvatno reagovali”, navodi Nikolić.

Napominje da je Hidrometeorološki zavod u poslednje tri godine imao nekoliko projekata kojima smo značajno unapredili svoje kapacitete.

“Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza”, ističe Nikolić.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime