POČETNA Vesti dana KAKO ŽIVE ROMI I ROMKINJE NA LOKALU ? UNAPREĐENJE ŽIVOTNIH USLOVA PRIPADNIKA...

KAKO ŽIVE ROMI I ROMKINJE NA LOKALU ? UNAPREĐENJE ŽIVOTNIH USLOVA PRIPADNIKA ROMSKE ZAJEDNICE PRIORITET PRIJEPOLJSKE OPŠTINE

0
PODELI
Kolovrat, Prijepolje

PRIJEPOLJE – Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u 120 gradova i opština živi oko 150 000 pripadnika romske zajednice (podaci Saveta Evrope kažu da ih ima mnogo više, čak pola miliona), a u Srbiji prema nezvaničnim informacijama  postoji više od 500 podstandardnih naselja. Na žalost, iako romsko pitanje proteklih godina spada u prioritetne oblasti i na republičkom, i na lokalnom nivou, čini se da se ipak ne radi dovoljno na urbanizaciji takvih naselja. Pripadnici ove manjine, inače najbrojnije u Srbiji, često žive u naseljima sa neadekvatnom infrastrukturom, što samo doprinosi već postojećim i primetnim predrasudama, stereotipima i diskriminaciji. Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u podstandardnim romskim naseljima na teritorijama opština Republike Srbije, veliki je izazov i za državu, i za nevladin sektor. Za sada se ovo pitanje rešava bez značajnijih rezultata, s obzirom da najveći broj Roma i Romkinja  u našoj zemlji živi u veoma teškim uslovima ispod minimalnih standarda. Uprkos brojnim projektima, često potpomognutim donatorima i međunarodnim organizacijama, pronalaženje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja za stambeno pitanje Roma i Romkinja, otežavaju i specifičnosti ove manjinske zajednice.

Kolovrat, Prijepolje

Dobra vest je da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016 – 2025., usvojen je Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23 – u delu koji se tiče ostvarivanja prava Roma i Operativni zaključci sa seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja iz oktobra 2017. godine. Ovi dokumenti predstavljaju osnovu za kreiranje javnih politika unapređivanja položaja Roma i Romkinja u svih pet strateških oblasti, a posebna oblast stanovanja je stavljena u narednih 10 godina na agendu prioriteta u Republici Srbiji.

Kako Romi i Romkinje zapravo žive? Prema istom popisu ( iz 2011. godine ) u Opštini Prijepolje pripadnici ove manjine čine manje od 1% ukupnog stanovništva opštine, 244. Najveći broj Roma u Prijepolju živi u naselju Jezdovića kosa, u Mesnoj zajednici Kolovrat, objašnjava za portal Srbija info, Milan Gačević, član Opštinskog veća zadužen za komunalna pitanja. Kaže da je teško utvrditi tačan broj pripadnika romske zajednice u ovoj opštini, jer se on stalno menja. Osim što se često sele, i nemaju prebivalište, nisu retki slučajevi da u potrazi za sezonskim poslovima odlaze i u inostranstvo. On procenjuje da u Prijepolju živi između 100 i 200 Roma i Romkinja. Život u ovom naselju svakako im nije lak, ističe Gačević, i skreće pažnju da je slična situacija i u drugim opštinama Srbije, odnosno da Romi i Romkinje u našoj zemlji svuda žive slično, teško. On navodi brojne komunalne probleme, koji otežavaju život ne samo romskoj zajednici već i komšijskim domaćinstvima. Gačević ističe da je Opština Prijepolje i do sada izdvajala iz budžeta upravo za investicije, koje su imale za cilj da se poboljšaju i unaprede uslovi života u ovom naselju, ali da posla još ima. ” Prilaz ovom naselju nije najbolji, jedan deo puta asfaltirali smo prošle godine. U toku sledeće građevinske sezone plan je da uradimo jedan potporni zid, koji je neophodan. Problem je posebno i površinska voda, koja narušava uslove stanovanja ne samo za romske porodice, nego i sva domaćinstva koja se naslanjaju na ovo naselje. Pokušaćemo to da rešimo preko našeg komunalnog preduzeća” – kaže Gačević. On napominje da je ohrabrujuće što je romsko pitanje na listi prioriteta na republičkom nivou, i da je zadovoljan što i Opština Prijepolje poslednjih par godina intenzivno prati te napore i u svom delovanju, te da je ova problematika, posebno deo koji se tiče infrastrukture i rešavanja komunalnih problema, u fokusu opštinske vlasti. ” Verujem da bi se poboljšanje životnih uslova odrazilo na ono što je za sve nas jako važno, a to je obrazovanje dece. Veći broj dece u školskim klupama, inkluzija, ali i dobre ocene, to je ono što želimo da postignemo, da se stvore svi preduslovi da romska deca mogu rasterećeno da pohađaju nastavu, i da završavaju školu u većoj meri. Mada, moram da kažem, i sada ima određeni broj romske dece koja su odlični đaci, i ponosan sam na to ” – zaključuje Gačević.

Milan Gačević

Još jedno veliko pitanje čije se rešavanje nameće kao preduslov ili kao tema usko vezana za problem stanovanja, regulisanog prebivališta, ličnih dokumenata, jeste ono koje se svakako ne tiče samo Srbije, već je potreba  i na globalnom planu – a to je iskorenjivanje apatridije. Jedan od glavnih uzroka apatridije u svetu upravo je etnička pripadnost, i zapravo najčešće i pogađa manjinske grupe. Na svakih 10 minuta negde u svetu rodi se dete bez državljanstva, i to je rastući problem, iz kojeg Srbija nije izuzeta. Deca bez državljanstva trpe doživotnu diskriminaciju, suočavaju se sa nepremostivim preprekama u obrazovanju, prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite i kasnije pri zapošljavanju. Cilj Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija jeste da se apatridija u sveti iskoreni do 2024. godine.

A šta Srbija preduzima u skladu sa Globalnim akcionim planom? Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu kaže da je naša zemlja dosta uradila na tome da Romi i Romkinje u značajnijoj meri mogu da ostvare svoja prava, iako problemi specifični za ovu zajednicu nisu rezervisani samo za Srbiju, već su prisutni svuda u svetu. ” Jako je važno razumeti probleme, ali još važnije potrebe i specifičnoste romske manjine, a onda iznaći modalitet zajedno sa međunarodnim partnerima kako tim problemima pristupiti. Ima više pitanja u vezi sa ovom temom, koja treba reštit, upis u matičnu knjigu rođenih, rešavanje statusa državljanstva, određivanje ličnog imena, određivanje prebivališta, izdavanje lične karte” – izjavio je ministar.

Branko Ružić

Kako je dodao, konkretni koraci tiču se relazovanih obuka zaposlenih u upravi zaduženih za pomenuta pitanja, ali i direktnog rada sa Romima i Romkinjama na terenu.” Ideja je bila da i oni shvate da pripadaju ovom narodu, ovoj zemlji, ovom društvu, da zaslužuju sva elementarna prava ” – kaže Ružić, i podseća da je upotpunjen i normativni okvir, pre svega Zakon o matičnim knjigama iz 2009. godine, ali izmene i dopune tog Zakona iz ove godine.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

 

 

 

 

 

 

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime