POČETNA Vesti dana LOŠ KVALITET VAZDUHA U BEOGRADU ?

LOŠ KVALITET VAZDUHA U BEOGRADU ?

0
PODELI
Foto : Srbija info

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da u poslednjih nedelju dana u Beogradu su prekoračene dnevne granične vrednosti štetne čestice PM10.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji Milenko Jovanović izjavio je za RTS da su prekoračenja dnevne granične vrednosti PM10, koja iznose 50 mikrograma po kubnom metru u poslednja četiri dana zabeležena su na stanicama “Novi Beograd”, “Stari Grad” i “Mostar”.

“Koncentracije zagađujućih materija koje se prate u okviru monitoringa koji sprovodi Agencija variraju od sata do sata, odnosno od minuta do minuta. Iz tog razloga trenutni presek stanja kvaliteta vazduha treba gledati u odnosu na neki period uz praćenje trenda, poboljšanja ili pogoršanja. U posednjih sedam dana, od 13. do 19. decembra u Beogradu su prekoračene dnevne granične vrednosti samo za suspendovane čestice PM10”, objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, koncentracije polutanata u zimskom periodu su posledica emisija iz industrije, saobraćaja i individualnih ložišta, koja često koriste nekvalitetna fosilna goriva i imaju nepotpuno sagorevanje.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime