POČETNA Vesti dana MEĐUNARODNI DAN ŽENA U ZNAKU POBOLJŠANJA POLOŽAJA

MEĐUNARODNI DAN ŽENA U ZNAKU POBOLJŠANJA POLOŽAJA

0
PODELI
foto: pixabay

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj… a u Srbiji, gde su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Nizom manifestacija Dan žena biće obeležen i u Srbiji.

Međunarodni dan žena, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji obeležava u okviru globalne teme “Misli jednako, gradi pametno, inoviraj za promene”.

U saopštenju Tima UN podseća se da u svetu oko 740 miliona žena živi u neformalnoj ekonomiji sa ograničenim pristupom socijalnoj zaštiti, javnim uslugama i infrastrukturi koje bi mogle povećati njihovu produktivnost i sigurnost prihoda.

U Srbiji žene rade 2,2 puta više od muškaraca neplaćene kućne poslove, dok je svaka druga žena iskusila psihičko, a svaka treća fizičko nasilje.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime