POČETNA Vesti dana NVO U PRIJEPOLJU O PODRŠCI ROMIMA : PROCES PODRŠKE I SARADNJE MORA...

NVO U PRIJEPOLJU O PODRŠCI ROMIMA : PROCES PODRŠKE I SARADNJE MORA BITI DVOSMERAN

0
PODELI
Alen Duraković

PRIJEPOLJE – Vlada Srbije usvojila je Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016 – 2025., usvojen je Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23 – u delu koji se tiče ostvarivanja prava Roma i Operativni zaključci sa seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja iz oktobra 2017. godine. Pa ipak, uprkos značajnim naporima na republičkom nivou, i brojnim projektima, često potpomognutim donatorima i međunarodnim organizacijama, pronalaženje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja za ovaj etnicitet i dalje je izazov, kako za državu tako i za lokalne samouprave. Nije mali broj ni nevladinih organizacija čije je delovanje usmereno ka integraciji i osnaživanju romske zajednice, posebno kroz programe za zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo. Podaci su s druge strane neumoljivi, a rezultati neretko trenutni i poražavajući. Kako je portal Srbija info već izveštavao, u 120 gradova i opština u Srbiji živi oko 150 000 pripadnika romske zajednice i to u čak 500 podstandardnih naselja, neuslovnih za život. Prema podacima Privredne komore Srbije, svega 28 % romskog stanovništva svrstava se u grupu ekonomski aktivnih, od čega je 59 % njih nezaposleno. Od 270 000 hiljada korisnika socijalne pomoći u našoj zemlji, na evidenciji je veliki broj upravo romskih porodica. Podaci UNICEF-a za Srbiju pokazuju da se polovina Romkinja uda pre navršene 18. godine, a svega 40% romske dece završi osnovnu školu, mnoga od njih i pre desete godine bude na ulici, primorana da prose.

Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

S obzirom na brojne specifičnosti, posebnosti i potrebe ove manjine, nameće se pitanje, u kojoj je meri sama romska zajednica spremna na značajniju integraciju u društvo. Alen Duraković, izvršni direktor Centra za zaštitu ljudskih prava i toleranciju ” Polimlje ” iz Prijepolja, objašnjava za naš portal da saradnja mora biti dvosmerna. ” Položaj Roma i Romkinja nije na zadovoljavajućem nivou, ne samo u Opštini Prijepolje, već i u celoj Srbiji. Ipak, treba imati u vidu i da način na koji oni shvataju i rezonuju život, oni prema tome i žive. Država i lokal ulažu značajne napore da unaprede njihov položaj i status u društvu, ali to nije dovoljno. To nije jednosmeran proces. Državne institucije, a moram reći i nevladine organizacije često nailaze na problem da pripadnici romske manjine ne sarađuju u dovoljnoj meri, i to najčešće po pitanju obrazovanja i načina stanovanja. Što se naše organizacije tiče, zadatak Centra ” Polimlje ” jeste da identifikuje i definiše probleme, mi ne možemo mnogo toga uraditi u njihovom rešavanju. Ali i prepoznavanje problema je jedan od koraka ” , pojašnjava Duraković. Kako dalje ističe ” primarni je cilj ukazati Opštini i partnerskim organizacijama na aktuelne, goruće probleme. To nije preterano veliki uspeh, ali jeste pomak, ako uzmemo u obzir da se na taj način pronalaze adekvatne adrese za takva pitanja. Ono što je otežavajuća okolnost u svemu tome, zaista jeste specifičnost ove zajednice, do koje je nekad teško dopreti, i ono što bude u načelu dogovoreno sprovesti u praksi ” – zaključuje Duraković.

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, nevladine organizacije koje se bave pitanjem romske manjine organizovale su brojne aktivnosti, dok je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas obišla jedno od romskih naselja u Srbiji.

” Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže koliko je Srbija postigla u toj oblasti, ali je značajno pokazati i šta nismo uradili ” – rekla je Janković. Ona je navela da Srbija ” kao ozbiljna država ” treba da prihvati činjenicu da postoji određeni broj stanovnika kojima je neophodna podrška za izlaz iz svakodnevnih problema.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime