POČETNA Vesti dana OD DANAS JEFTINIJI POZIVI I PORUKE U EU

OD DANAS JEFTINIJI POZIVI I PORUKE U EU

0
PODELI
foto: pixabay

Pozivi će koštati najviše 19 centi po minutu, a poruke šest centi plus PDV.

Posle ukidanja rominga, od danas se unutar Evropske unije smanjuju i cene međunarodnih poziva i poruka. Korisnici će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU plaćati najviše 19 centi po minutu (plus porez), a SMS najviše šest centi (plus PDV).

Nove cene međunarodnih poziva i SMS-a unutar Evropske unije, posle ukidanja naknada za roming 2017. godine, deo su reforme telekomunikacionih propisa, kojom se, kako navode evropski mediji, nameravaju poboljšati elektronske komunikacije, ali i uloga evropskih institucija koje se bave ovim poslom.

Potpredsednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je da je ograničavanje cene poziva unutar EU konkretan primer koristi koju građani imaju od jedinstvenog digitalnog tržišta u svakodnevnom životu.

– Omogućeno nam je 35 novih digitalnih prava i sloboda. Nova pravila u telekomunikacijama će pomoći da se Evropljani sve više povezuju , ali će to povećati i konkurentnost EU, izjavio je Ansip. Što se korisnika tiče, ukidanje rominga, a onda i smanjenje cena poziva i poruka, dva su dovoljno velika razloga da izbegnu neprijatna iznenađenja na telefonskim računima, bez obzira na to da li su pozivali broj u zemlji ili inostranstvu. To je i za njih najkonkretnija korist od jedinstvenog digitalnog tržišta.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime