POČETNA Vesti dana PROBLEM UKLJUČENOSTI ROMSKE DECE U OBRAZOVANJE

PROBLEM UKLJUČENOSTI ROMSKE DECE U OBRAZOVANJE

0
PODELI
Foto : Srbija info

PRIJEPOLJE – U prvoj Dekadi Roma ( 2005 – 2015 ) i drugoj, koja je počela 2016. godine, obrazovanje je istaknuto kao prioritetna oblast u osnaživanju romske zajednice.

Prema podacima kojima raspolaže Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, više romske dece je uključeno u rano obrazovanje i brigu u detinjstvu (53 odsto u 2016, više u odnosu na 47 odsto 2011.) – a najznačajnija poboljšanja zabeležena su u Španiji, Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji – i manje ih napušta školu ranije (68 odsto u 2016, što je pad sa 87 odsto u 2011.). Ove brojke su i dalje previsoke i segregacija u obrazovanju ostaje sporno pitanje u nekim zemljama, sa više od 60 odsto romske dece odvojene od ostalih u Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Prema podacima UNICEF-a u Srbiji, samo 6% romske dece od 3 do 5 godina starosti pohađa vrtiće. Kako je navedeno na sajtu Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, procenat Roma sa završenim osnovnim obrazovanjem, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, iznosio je 29,01 %, a prema poslednjem popisu iz 2011. godine, zvanični podaci pokazuju da je 33,33 % Roma sa završenom osnovnom školom. Takođe, poslednji popis stanovništva iz 2011. godine pokazuje da se procenat Roma sa završenom srednjom školom povećao sa 7,81 % na 11,54 % što i dalje čini jako nizak nivo.

OŠ ” Milosav Stiković “, Prijepolje

Podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja govore da između deset i petnaest procenata đaka iz jedne generacije u Srbiji ne upiše ili ne završi osnovnu školu, i to su najčešće deca romske nacionalnosti. Na osipanje iz škola najviše utiče odlazak porodica sa decom na sezonski rad u druge opštine ili u inostranstvo, kao i rani brakovi – podaci svedoče da se svake godine sklopi oko 2.000 maloletničkih brakova. Zbog toga ne treba da čudi podatak da svega 69 odsto dece odgovarajućeg uzrasta iz romskih naselja polazi u prvi razred i da čak 87 odsto Roma ima samo osnovno ili nepotpuno obrazovanje.

Kakva je situacija u Opštini Prijepolje ?

OŠ ” Milosav Stiković “, Prijepolje

Deca iz romskih porodica u prijepoljskoj Opštini u najvećem broju pohađaju Osnovnu školu ” Milosav Stiković “. Tanja Tripković, direktorka ove obrazovne ustanove, kaže za portal Srbija info da multietničku nastavu pohađaju učenici srpske, bošnjačke i romske nacionalnosti. ” Školu pohađa 31 učenik romske nacionalnosti,  raspoređeni su u skoro svim odeljenjima u matičnoj školi, dok jedan mali broj pohađa nastavu u mlađim razredima u IO Ratajska. U potpunosti su prihvaćeni kako od strane nastavnog i ostalog osoblja u školi tako i od strane svojih vršnjaka” .

OŠ ” Milosav Stiković “. Prijepolje

Tripković dodaje da su odsustva ipak česta, ” Zbog specifičnih uslova života i povremenih odlazaka roditelja na obavljanje sezonskih poslova van grada, česta su odsustva, tj. neredovno pohađanje nastave, pa samim tim i otežano praćenje i usvajanje nastavnih sadržaja. Osnovnu školu završava dobar deo učenika, a veoma mali broj se odluči da nastavi školovanje u srednjoj školi”.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je ranije da nije zadovoljan rezultatima koje je do sada postiglo inkluzivno obrazovanje u Srbiji. Na konferenciji za medije predstavio je rezultate izveštaja  o uslugama dodatne podrške deci i učenicima u obrazovanju.

Zoran Pašalić

Rezultati istraživanja pokazali su da opštine najčešće pružaju pomoć u vidu besplatnog ili povoljnijeg prevoza i ishrane. Siromašnoj deci se pruža pomoć još i u vidu besplatnih udžbenika i školskog pribora, zatim boravka u predškolskoj ustanovi i u domu, dok deca romske nacionalnosti imaju samo usluge za smanjenje posledica siromaštva. Učenici koja žive u udaljenim krajevima imaju obezbeđen prevoz. Zaštitnik građana je istraživanje sproveo uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u 145 lokalnih samouprava.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime