POČETNA Vesti dana PROJEKAT ” INFORMISANJE O POLOŽAJU I PROBLEMIMA ROMSKOG NARODA U PRIJEPOLJSKOJ OPŠTINI...

PROJEKAT ” INFORMISANJE O POLOŽAJU I PROBLEMIMA ROMSKOG NARODA U PRIJEPOLJSKOJ OPŠTINI ” SKREĆE PAŽNJU NA PROBLEME OVE ZAJEDNICE NA LOKALU

0
PODELI

„ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  projekat je koji ima za cilj da u Srbiji podigne svest o tome kako žive Romi i Romkinje, posebno na lokalu, kao i da skrene pažnju na brojne probleme sa kojima se pripadnici ove manjine susreću u svojim lokalnim sredinama, u ovom slučaju, u Prijepolju.

Tokom meseca novembra i decembra, zadatak novinara portala Srbija info biće da na terenu  istraži i zabeleži aktivnosti Roma i Romkinja na teritoriji opštine Prijepolje, te da javnost informiše o identifikovanim problemima sa kojima se ova zajednica svakodnevno suočava.

Ali, ne samo to. Ideja je da se osim identifikacije problema, kroz tekstove i priloge, kao i angažovani rad naših novinara, utiče na kreatore socijalne politike i druge medijske poslenike, jer u ovoj opštini živi značajan broj pripadnika romskog naroda, čiji problemi nisu dovoljno vidljivi.

Želja portala Srbija info, jeste da kroz ovaj projekat, utvrdi , pored ostalog , i šta je ono što lokalna samouprava i lokalna zajednica čine kako bi se poboljšao i unapredio kvalitet života Roma i Romkinja u prijepoljskoj opštini.  Kroz naš rad, pozabavićemo se merama koje organi lokalne uprave preduzimaju u tom smeru, odnosno saznati da li postoje lokalne strategije ili lokalni akcioni planovi koji se tiču romskog naroda, ko se bavi romskim pitanjem u ovoj opštini, postoje li određene NVO čije su aktivnosti usmerene ka romskoj zajednici i na koji način. Teme će neizostavno biti i one koja se tiču obrazovanja i inkluzije, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, uslova stanovanja. Postaviće se i pitanje pristupačnosti različitih servisa romskoj populaciji, s obzirom na njenu brojnost i specifičnosti.

Shodno navedenom, jasno je da će kroz prikupljeni materijal  čitaoci biti u prilici da steknu i širu sliku o tome kako u Prijepolju živi romska manjina, ali i da saznaju na koji način se unapređuje njen položaj.  Nadamo se da će naš rad uticati i na druge medijske poslenike, da sa manje senzacionalizma izveštavaju o ovom pitanju, te da mu u većoj meri pristupe konstruktivno i svrsishodno. Na kraju, verujemo da će naše istraživanje i prikupljeni materijal imati pozitivnog efekta i na kreatore socijalne politike i činioce opštinske vlasti u Prijepolju da se još intenzivnije bave romskim pitanjem, tako što će u svoj fokus staviti identifikovane teme.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime