POČETNA Vesti dana REALIZOVAN PROJEKAT ” INFORMISANJE O POLOŽAJU I PROBLEMIMA ROMSKOG NARODA U PRIJEPOLJSKOJ...

REALIZOVAN PROJEKAT ” INFORMISANJE O POLOŽAJU I PROBLEMIMA ROMSKOG NARODA U PRIJEPOLJSKOJ OPŠTINI ”

0
PODELI

PRIJEPOLJE – „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  projekat je koji je, prema nadanjima novinara portala Srbija info, ispunio cilj da se u Srbiji podigne svest o tome kako žive Romi i Romkinje, posebno na lokalu, kao i da se skrene pažnja na brojne probleme sa kojima se pripadnici ove manjine susreću u svojim lokalnim sredinama, u ovom slučaju, u Prijepolju.

Tokom meseca novembra i decembra, novinari ovog portala bili su na terenu sa namerom da istraže i zabeleže aktivnosti Roma i Romkinja na teritoriji opštine Prijepolje, te da javnost informišu o identifikovanim problemima sa kojima se ova zajednica svakodnevno suočava.

Ideja je bila da se osim identifikacije problema, kroz brojne tekstove i priloge utiče na kreatore socijalne politike i druge medijske poslenike, jer u ovoj opštini živi značajan broj pripadnika romskog naroda, čiji problemi nisu dovoljno vidljivi.

Teme su neizostavno bile one koja se tiču obrazovanja i inkluzije, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, uslova stanovanja. Postavilo se i pitanje pristupačnosti različitih servisa romskoj populaciji, s obzirom na njenu brojnost i specifičnosti.

Portal Srbija info, radeći na pomenutom projektu, utvrdio je, za teritoriju Opštine Prijepolje,  sledeće :

  1. Na evidenciji nezaposlenih u NSZ-Filijala Prijepolje sa 31.10.2018. godine u Opštini Prijepolje nalazi se 14 lica romske nacionalnosti , a od tog broja 50 % ili 7 su žene. Po kvalifikacionoj strukturi sva lica su sa I stepenom stručne spreme. Najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti prema dužini čekanja na zaposlenje imaju lica romske nacionalnosti koji čekaju na posao preko 10 godina.
  2. Prema popisu iz 2011. godine u Opštini Prijepolje pripadnici ove manjine čine manje od 1% ukupnog stanovništva opštine, 244. Najveći broj Roma u Prijepolju živi u naselju Jezdova kosa, u Mesnoj zajednici Kolovrat. Osim što se često sele, i nemaju prebivalište, nisu retki slučajevi da u potrazi za sezonskim poslovima odlaze i u inostranstvo. Navode se brojni komunalni problemi, koji otežavaju život ne samo romskoj zajednici već i komšijskim domaćinstvima.
  3. Postoji novčana socijalna pomoć koja se dodeljuje iz republičkog budžeta, i na toj evidenciji su 22 porodice iz Prijepolja sa ukupno 66 članova. S druge strane, tu je i jednokratna pomoć koja se obezbeđuje iz opštinskog budžeta i to za sledeće namene : osnovne životne namirnice, lekove, školu, za putne troškove prilikom lečenja, za stambene potrebe, za regulisanje lične karte, za ogrev, troškove sahrane, u ukupnom iznosu od 912,398,31 dinara. I, to su podaci za period 01.01.2018. – 30.11.2018.
  4.  U Prijepolju prema evidenciji Centra za socijalni rad nema ” dece prosjaka “, te kako navode Prijepolje je jedna od retkih opština koja ne beleži takve slučajeve. Romi i Romkinje, uz sve specifičnosti i probleme sa kojima se suočavaju, u velikoj meri integrisani su u društvo i značajno su prihvaćeni od strane lokalne zajednice u Prijepolju.
  5. Veliki je broj gradova i opština u Srbiji, gde ne postoji koordinator za romska pitanja, niti posebna lokalna strategija ili akcioni plan, a jedna od takvih opština je i Prijepolje.
  6. Na terenu, naši novinari imali su priliku da vide i zabeleže kakvi su životni uslovi u naselju Jezdova kosa, gde su pripadnici ove manjine i najbrojniji. Najviše briga i pitanja anketiranih Roma ticalo se osnovnih, elementarnih uslova za život, nedovoljne finansijske pomoći, neuslovnih i nehigijenskih objekata gde žive, kao i loše infrastrukture.
  7. Prijepolje nema posebnu lokalnu strategiju koja se tiče romskog pitanja, ali u svojim naporima da se unapredi položaj romske manjine, ova Opština prati strategije i planove na republičkom nivou, ali i aktivnosti međunarodne zajednice, za šta je spremna da izdvoji i dodatna sredstva, objasnili su iz Opštine.
  8. Detaljniji podaci i informacije o svakoj navedenoj stavci, mogu se pronaći u tekstovima i prilozima dostupnim u rubrici Projekti, na portalu Srbija info.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime