POČETNA Vesti dana SPC 10. MAJA TROJE MUČENIKA PROGLAŠAVA ZA SVECE

SPC 10. MAJA TROJE MUČENIKA PROGLAŠAVA ZA SVECE

0
PODELI

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će liturgijsko proslavljanje novoproglašenih svetih mučenika biti održano u četvrtak, 10. maja na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save, u istoimenom Hramu a Vračaru, umesto sutra, kako je ranije bilo najavljeno.

U saopštenju se navodi da je do odlaganja došlo zbog preopterećenosti radnog programa Svetog Arhijerejskog Sabora u subotu, 5. maja, kada će na dnevnom redu biti pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Sabor je na jučerašnjem zasedanju odlučio da u diptih (knjige) svetih Pravoslavne crkve unese prepodobnomučenika Grigorija Pećkog, mučenika Vasilija Pekara iz Peći i mučenicu Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana, saopštila je ranije televizija Hram.

 

Da bi neko bio kanonizovan, odnosno proglašen svetim, ne postoje ni specijalna pravila ni žurba, ali je potrebno da bude ispunjen jedan od mogućih uslova – mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom ili da mu mošti nisu istrulile.

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime