POČETNA Vesti dana SRBIJA INFO U NASELJU JEZDOVA KOSA, ROMI : ” TEŠKO SE ŽIVI,...

SRBIJA INFO U NASELJU JEZDOVA KOSA, ROMI : ” TEŠKO SE ŽIVI, POMOĆI IMA, NIJE DOVOLJNA “

0
PODELI

PRIJEPOLJE – Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u 120 gradova i opština živi oko 150 000 pripadnika romske zajednice, a prema nezvaničnim podacima postoji više od 500 podstandardnih naselja. Prema istom popisu u Opštini Prijepolje pripadnici ove manjine čine manje od 1% ukupnog stanovništva opštine, 244. Kako nam objašnjavaju opštinski čelnici, tačan broj je nemoguće utvrditi, jer se on stalno menja. Osim što se često sele, i nemaju prebivalište, nisu retki slučajevi da u potrazi za sezonskim poslovima odlaze i u inostranstvo. Prema okvirnoj proceni u Prijepolju živi između 100 i 200 Roma i Romkinja, i to u naselju Jezdova kosa, u Mesnoj zajednici Kolovrat.

Foto : Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

Radeći u cilju realizacije projekta „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  koji za ideju ima da u Srbiji podigne svest o tome kako žive Romi i Romkinje, posebno na lokalu, ekipa portala Srbija info obišla je naselje Jezdova kosa. Direktno razgovoru sa pripadnicima ove manjinske zajednice pokušali smo da saznamo šta je ono što Rome i Romkinje prijepoljske opštine najviše muči, kako žive, šta izdvajaju kao najveće prepreke u ostvarivanju svojih prava, i da li su zadovoljni dinamikom rešavanja problema sa kojima se svakodnevno susreću.

” U ovom naselju živim već 40 godina. Teško se živi. Vidite i sami. Kupatilo je potpuno neuslovno, pogledajte, da li bi mogla Vaša deca ovde da se kupaju? Godinama obilazim različite službe, pomoći ima, ali nije dovoljna. Trenutno mi je to najveći problem, da se ovo sredi, makar ti osnovni životni uslovi da se poprave” – kaže žiteljka ovog naselja, pokazujući novinarskoj ekipi svoj dom.

Foto : Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

U kući niz ulicu slični problemi. ” Šta da Vam kažem, vidite i sami u kakvim uslovima živim ” – kaže za Srbija info druga stanovnica romskog naselja u Prijepolju, i dodaje ” put do kuće je loš, po mraku ne vidimo gde idemo. Struju nemam od čega da plaćam, kuća je u jako lošem stanju. Ja ne znam ko bi ovde mogao da živi. Dođite, da vidite kupatilo. Tu ne bi mogao niko da se kupa, gde se ja kupam. Strah me od vlage da uključim bojler. Ja sam bolesna žena, redovno idem kod lekara, meni pomoć treba za lekove “.

Foto : Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

Nedžad Gojak, član Saveta MZ Kolovrat u Prijepolju, koji je u poseti naselja Jezdova kosa bio sa novinarskom ekipom portala Srbija info, kaže da se tu izuzetno teško živi.

Nedžad Gojak

” Ovde vlada jad i beda, veliki broj porodica u ovom naselju teško živi, vidite i sami. Problemi su se nagomilali tokom godina, jer ranije ove ljude niko nije obilazio, niti pokušavao da reši njihove muke. Ja, kao član Saveta MZ Kolovrat, zaista se trudim da dolazim što češće, ljudi su zgroženi, traže bilo kakvu vrstu pomoći. Ono što je u nadležnosti mesne zajednice, a to nije mnogo moram da kažem, mi ćemo sigurno uraditi. Plan je i da detaljno upoznamo opštinsku vlast sa gorućim problemima naselja Jezdova kosa, i nadamo se da će imati sluha za ove nagomilane probleme. Sve su to ” kuća do kuće ” sa sličnim problemima, neki se, moram istaći, već rešavaju.  Imam saznanja da se u ovom trenutku radi na papirologiji kako bi se sredilo kupatilo porodice koju smo prvu obišli, i to će biti uskoro završeno. Idemo redom, problem po problem ” – zaključio je Gojak.

Kako je portal Srbija info već pisao, prema rečima Sabire Hadžiavdić, direktorke Centra za socijalni rad u Prijepolju, postoji novčana socijalna pomoć koja se dodeljuje iz republičkog budžeta, i na toj evidenciji su 22 porodice sa ukupno 66 članova. S druge strane, tu je i jednokratna pomoć koja se obezbeđuje iz opštinskog budžeta i to za sledeće namene : osnovne životne namirnice, lekove, školu, za putne troškove prilikom lečenja, za stambene potrebe, za regulisanje lične karte, za ogrev, troškove sahrane, u ukupnom iznosu od 912,398,31 dinara. To su, objasnila je ranije Hadžiavdić, podaci za period 01.01.2018. – 30.11.2018.

Sabahudin Hajdarević, član Opštinskog veća zadužen za verska i pitanja socijalne politike, ranije je u razgovoru sa našim novinarima pojasnio da Romi u Prijepolju teško žive, ali da je situacija, kada je ova manjinska zajednica u pitanju, slična, ne samo širom Srbije, već i u mnogo razvijenim društvima u svetu. Naime, brojne specifičnosti koje se vezuju za ovu manjinu, veliki su izazov u rešavanju nagomilanih problema, a naselja kao ovo koje smo danas obišli, na žalost česta su slika onoga kako Romi i Romkinje žive, i u našoj zemlji, ali i nekim bogatijim evropskim zemljama.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

 

 

 

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime