POČETNA Vesti dana STRATEŠKI PROTIV PREDRASUDA : SOCIJALNO – EKONOMSKA INTEGRACIJA ROMA I ROMKINJA

STRATEŠKI PROTIV PREDRASUDA : SOCIJALNO – EKONOMSKA INTEGRACIJA ROMA I ROMKINJA

0
PODELI

PRIJEPOLJE – U gradovima i opštinama u Srbiji je angažovano je više od 70 koordinatora za romska pitanja. Osnovi po kom su koordinatori za romska pitanja u jedinicama lokalne samouprave angažovani su različiti ( ugovor o radu, ugovor o delu, volonterski ugovor, odlukom) , a razlikuju se i nazivi njihovih radnih mesta. Finansiranje ovih poslova nije jednoobrazno, pa se neki kooridnatori finansiraju iz budžeta JLS, drugi preko projekta OCD ili međunarodnih organizacija ili neki drugi način. Neujednačena praksa dovodi i do nejednakog položaja romskih koordinatora ali i do nemogućnosti kontinuiranog i kvalitetnog obavljanja poslova. Neka od zaduženja koorinatora odnose se na komunicikaciju i posredovanje između romske zajednice i lokalne administracije, pružanje podrške organizacijama civilnog društva koje se bave uključivanjem i unapređivanjem romske zajednice na lokalnom nivou, pospešivanje međusektorke saradnje pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatorki sa predstavnicima Centra za socijalni rad, filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacijama civilnog društva ali i podrška lokalnoj samoupravi u razvoju i sprovođenju politika i programa inkluzije Roma u skladu sa nacionalnim i lokalnim strateškim okvirom.

Prijepolje

Ipak, ova praksa još uvek nije u potpunosti zaživela, i veliki je broj gradova i opština u Srbiji, gde ne postoji koordinator za romska pitanja, niti posebna lokalna strategija ili akcioni plan, a jedna od takvih optšina je i Prijepolje. To za portal Srbija info potvrđuje Sabahudin Hajdarević, član Opštinskog veća zadužen za verska i pitanja socijalne politike. ” Opština Prijepolje za sada nema anagažovanog koordinatora za romska pitanja. Sve probleme pripadnika romske zajednice u našoj Opštini, rešavamo, baš kao i kada su u pitanju drugi korisnici bilo kog vida socijalne pomoći, u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Dakle, pristupamo sistemski, bez razlike da li je u pitanju romska manjina, koja je, moram naglasiti, u Prijepolju značajno integrisana u zajednicu. To znači, da različite nadležne službe, rade u zajedničkom cilju još uspešnije inkluzije. Ipak, moram naglasiti da  specifičnosti i problemi ove manjine, postoje ne samo u Prijepolju i Srbiji, nego i u mnogo razvijenijim državama u svetu. Mi, kao Opština, podržavamo afirmativne mere, usmerene prema Romima i Romkinjama, jer je tako nešto neophodno, i akcenat stavljamo na ” ubacivanje ” u sistem – najviše kroz školstvo. Insistiramo na obrazovnoj inkluziji  ” – kaže Hajdarević.

Prijepolje

Da podsetimo, u proteklom periodu postignuti su određeni rezultati u vezi sa trajnim unapređenjem položaja Roma i Romkinja – izmenama Zakona o vanparničnom postupku omogućen je naknadni upis činjenice rođenja lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih i propisan je postupak za ostvarivanje tog prava; povećan je obuhvat romske dece u osnovnom obrazovanju i ustanovljene su afirmativne mere prilikom upisa učenika i studenata romske nacionalnosti u srednje škole i na fakultete; poboljšan je pristup ostvarivanja pojedinih prava zbog uvođenja predstavnika Roma i Romkinja u proces ostvarivanja javnih politika (pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, koordinatori za romska pitanja). Uprkos tome, glavne prepreke za socijalno-ekonomsku integraciju Roma i Romkinja nisu otklonjene i nije stvoren potpun normativni osnov za sprovođenje dugoročnih mera smanjivanja siromaštva i ostvarivanja suštinske jednakosti građana i građanki romske nacionalnostišto su bili ciljevi „Strategije za unapređivanje položaja Roma 2009−2015“ – navodi se na sajtu Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime