POČETNA Vesti dana TIRANA, HILJADE ALBANACA TRAŽE SMENU EDIJA RAME

TIRANA, HILJADE ALBANACA TRAŽE SMENU EDIJA RAME

0
PODELI
foto: pixabay

Hiljade pristalica albanske opozicije okupile su se u centru Tirane, zahtevajući smenu vlade Edija Rame. Opozicija se žali da mobilni operateri ometaju signal. Novinari upozoreni da ponesu gas-maske. Rama: “Oni žele da zapale parlament”.

Pristalice opozicije, pre svih Demokratske partije, okupili su se oko zgrade parlamenta u Tirani, zahtevajući promene na čelu države i odlazak sa vlasti premijera Edija Rame.

Skup kontroliše oko 1.200 policajaca, koji imaju naređenje da spreče pokušaje upada u parlament i izbijanje nasinja, kakvo je u centru Tirane viđeno prošle sedmice, kada su ka kancelariji Edija Rame leteli molotov-kokteli, dok je policija na demonstrante ispaljivala suzavac,

Oko zgrade parlamenta, za razliku od prethpdnog vikenda, razapeta je bodiljikava žica, a pristalice opozicije žale se da albanska tajna služba od početka protesta ometa signal mobilne telefonije.

“Pristalice opozicije žele da zapale parlament”, rekao je Edi Rama italijanskog televiziji RAI, neposredno nakon početka protesta.

Pristalice opozicije su u Tiranu stigle iz nekoliko albanskih gradova, uljučujući Kukeš, Tropoju, Elbasan, javlja portal Panorama.

Policija, koja je tokom pokušaja upada opozicionara u kancelariju premijera Edija Rame prošle sedmice, pozvala je pristalice opozicije da se uzdrže od nasilja, što su tokom učinili i predsednik Iljir Meta, kao i ambasadori nekoliko zapadnih država.

Demokrate su napuštanje parlamenta obrazložile lošim stanjem demokratije i vladavine prava u Albaniji, navodnom mrađom glasova, korupcionaškim aferama zvaničnika vlade Edija Rame i obesmišljavanjem parlamenta kao demokratskog foruma.

Miting u centru Tirane održaće se svega dan pošto su poslanici opozicije, predvođene demokratama Ljujzima Baše, vratili mandate i samim tim počeli bojkot parlamenta.

Opozicija ima 44 od ukupno 140 poslaničkih mesta u parlamentu, pa samim tim ne predstavlja ozbiljnu pretnju vladi Edija Rame, koju podržava 78 poslanika.

Poslanici opozicije su u nekoliko navrata napuštali parlament, ali se i vraćali u poslaničke klupe posle ubeđivanja zapadnih diplomata.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime