POČETNA Vesti dana VESIĆ: DO KRAJA GODINE 294 NOVA AUTOBUSA GSP-A NA ULICAMA BEOGRADA

VESIĆ: DO KRAJA GODINE 294 NOVA AUTOBUSA GSP-A NA ULICAMA BEOGRADA

0
PODELI
Vesic,novi autobusi Beograd 1505 2019 photo Predrag Mitic

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič prisustvovali su danas primopredaji osam novih niskopodnih solo autobusa turske kompanije BMC, koji će se od danas naći na ulicama prestonice.

Događaju ispred Starog dvora prisustvovali su i direktor kompanije BMC Sedat Činar, direktor JKP GSP „Beograd” Radiša Momčilović, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, gradski urbanista Marko Stojčić i predsednik Samostalnog sindikata GSP-a Goran Antić.

Vesić je istakao da je ovo prvi kontigent autobusa, dok će 40 autobusa na prestoničke ulice stići do kraja maja, a preostalih 30, prema ugovoru, do 24. juna. Kada je reč o isporuci autobusa kinekse kompaniej „Hajger”, Vesić je najavio da će se oni takođe sukcesivno isporučivati do kraja septembra.

– Kada se uzme u obzir da su potpisani ugovori za kupovinu 244 nova autobusa, koji se očekuju na ulicama prestonice do kraja septembra, kao i nabavaka 50 novih autobusa iz „Ikarbusa” do kraja godine, reč je o najvećoj nabavci novih vozila GSP-a u jednoj godini u istoriji tog preduzeća, jer se time obnavlja više od 40 odsto ukupnog voznog parka tog preduzeća. Za sledeću godinu je planirana nabavka još 50 autobusa iz „Ikarbusa” i dodatnih 30 električnih autobusa proizvedenih u „Ikarbusu”, a čiju je proizvodnju preuzeo kineski partner. Tako da građani do septembra 2020. godine mogu da očekuju 374 nova autobusa na ulicama Beograda, što je više od 50 voznog parka GSP-a – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da su BMC autobusi moderni, poseduju klima-uređaje, brojače putnika, vaj-faj tehnologiju, a sa tim performansama koriste se u gradskom prevozu širom Evrope. Novi autubus, kako je precizirao, ima 26 sedišta i mesta za 103 putnika, i već danas će se naći na linijama 602 i 603.

– Ove mere pokazuju koliko nam je važno da se GSP obnovi, jer dugo nije ulagano u gradski prevoz. Ovo je početak niza promena u GSP-u u narednom periodu, a to je kupovina novih autobusa, bolja naplata karata i restrukturanje samog preduzeća, dok će građani sa nabavkom nova 244 autobusa osetiti da je prevoz u Beogradu bitno bolji – istakao je Vesić.

On je zahvalio turskom ambasadoru i turskoj kompaniji na dobroj saradnji i dodao da je saradnja između dve zemlje u stalnom usponu. Takođe je zahvalio rukovodstvu i sindikatima GSP-a na realizaciji ove nabavke, kao i svim zaposlenima jer uz sve poteškoće, uspevaju da održe sistem javnog prevoza.

Direktor JKP GSP „Beograd” Radiša Momčilović istakao je da je prosečna starost postojećeg autobusnog voznog parka 11 godina i da bez nabavke novih autobusa red vožnje ne bi mogao da se pouzdano održava niti da se pruži kvalitetna usluga putnicima.

– Ovom sukcesivnom nabavkom novih autobusa stvoriće se bolji uslovi prevoza i veći prihod za GSP i finansijsku konsolidaciju preduzeća – ukazao je Momčilović i zahvalio zameniku gradonačelnika jer je uložio ogroman napor da se uđe u obnovu voznog parka GSP-a.

Ambasador Turske Tanžu Bilgič u Beogradu zahvalio je zameniku gradonačelnika na izboru autobusa turske kompanije. Takođe je dodao da kao stanovnik Beograda svakog dana primećuje napredak života građana i istakao da mu je drago što je Turska partner tog pozitivnog razvoja. Direktor kompanije BMC zahavalio je Gradu Beogradu jer će se autobusi te kompanije naći u saobraćaju u srpskoj prestonici.

Predsednik Samostalnog sindikata GSP –a Goran Antić takođe je zahvalio Skupštini Grada Beograda i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, kao i menadžmentu preduzeća u realizaciji, kako je rekao, istorijske obnove voznog parka.

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime