POČETNA Vesti dana ( VIDEO ) STVARANJE USLOVA ZA SOCIJALNU UKLJUČENOST ROMA I ROMKINJA –...

( VIDEO ) STVARANJE USLOVA ZA SOCIJALNU UKLJUČENOST ROMA I ROMKINJA – SMANJENJE SIROMAŠTVA

0
PODELI

PRIJEPOLJE – Stvaranje uslova za socijalnu uključenost Roma i Romkinja – smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava lica romske nacionalnosti, cilj je donošenja Vladine Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Srbija je 17. oktobar ove godine, inače Međunarodni dan siromašnih, dočekala sa podatkom da gotovo 270 000 korisnika prima novčanu socijalnu pomoć, od čega veliki broj pripadnika romske zajednice. A kakvi su podaci za Opštinu Prijepolje? Sabira Hadžiavdić, direktorka Centra za socijalni rad u ovoj opštini, kaže da korisnici primaju dve vrste pomoći. Postoji novčana socijalna pomoć koja se dodeljuje iz republičkog budžeta, i na toj evidenciji su 22 porodice iz Prijepolja sa ukupno 66 članova.

S druge strane, tu je i jednokratna pomoć koja se obezbeđuje iz opštinskog budžeta i to za sledeće namene : osnovne životne namirnice, lekove, školu, za putne troškove prilikom lečenja, za stambene potrebe, za regulisanje lične karte, za ogrev, troškove sahrane, u ukupnom iznosu od 912,398,31 dinara. To su, objašnjava Hadžiavdić, podaci za period 01.01.2018. – 30.11.2018., i ističe da je tako iz celokupnog budžeta Opštine predviđenog za ovu vrstu pomoći, gotovo 1 milion usmeren na romsku zajednicu.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor, video i foto : Srbija info

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime