POČETNA Vesti dana ZAPOŠLJAVANJE ROMA I ROMKINJA – IMA LI DISKRIMINACIJE NA TRŽIŠTU RADA ?

ZAPOŠLJAVANJE ROMA I ROMKINJA – IMA LI DISKRIMINACIJE NA TRŽIŠTU RADA ?

0
PODELI
Foto : NSZ, Filijala Prijepolje

PRIJEPOLJE – Poslednjih nekoliko godina, zapošljavanje Roma i Romkinja jedan je od prioriteta kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, pa ipak, statistika je neumoljiva, i pokazuje da je veliki broj pripadnika romske zajednice nezaposlen. Prema podacima Privredne komore Srbije, a koji se oslanjaju na popis iz 2011. godine, svega 28 % romskog stanovništva svrstava se u grupu ekonomski aktivnih, od čega je 59 % njih nezaposleno. Pritom, broj nezaposlenih Romkinja četiri je puta veći od broja nezaposlenih Roma. Sve to, neuporedivo je daleko od republičkog proseka.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pokrenuo je u februaru mesecu ove godine projekat ” Lokalne inicijative za bolju socijalnu uključenost mladih Roma i Romkinja ” koji će trajati do decembra, 2018. godine, i za koji su obezbeđena sredstva u iznosu od 133, 488 dolara. Cilj projekta jeste zapošljavanje mladih Roma i Romkinja u lokalnim samoupravama i/ili drugim vladinim i nevladinim institucijama na lokalnom nivou.  Tim programom podržava se usavršavanje veština i zapošljavanje 30 pripadnika romske manjine u lokalnim institucijama kako bi se formulisala, realizovala i pratila politika uključivanja Roma i Romkinja na lokalnom nivou. Ideja je da se utiče na društvene i političke procese koji su relevantni za uključivanje Roma i Romkinja u opštinama u kojima žive.

A kakva je situacija na lokalu ? Konkretnije, kakva je situacija u Opštini Prijepolje ?

Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Stikićem, načelnikom odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Prijepolje. Stikić za portal Srbija info navodi da  se ” Na evidenciji nezaposlenih u NSZ-Filijala Prijepolje sa 31.10.2018. godine u Opštini Prijepolje nalazi 14 lica romske nacionalnosti ,a od tog broja 50 % ili 7 su žene. Po kvalifikacionoj strukturi sva lica su sa I stepenom stručne spreme.

Najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti prema dužini čekanja na zaposlenje imaju lica romske nacionalnosti koji čekaju na posao preko 10 godina 5 lica ili (35,71%), od 1-2 godine 2 lica ili (14,28%), 2-3 godine 2 lica ili (14,28%), do 3 meseca 2 lica ili (14,28%), od 3-6 meseci 1 lice ili (7,14%), od 9-12 meseci 1 lice ili (7,14%) i od 8-10 godina 1 lice ili (7,14%)”.

Stikić dalje ističe da ” Prema starosnoj strukturi u registrovanoj nezaposlenosti lica romske nacionalnosti, najveće učešće imaju  lica od 45-49 godina, 4 lica  ili (28,57%), zatim lica od 30-34 godine,2 lica ili (14,28%), 35-39 godina, 2 lica ili (14,28%), od 40-44 godina, 2 lica ili (14,28%), 15-19 godina ,1 lice ili (7,14%), od 25-29. Godina 1 lice ili (7,14%), i 1 lice od 50-54 godine ili (7,14%).

Po prijavljivanju na evidenciju NSZ svako nezaposleno lice sa svojim savetnikom  obavlja individualni razgovor gde se vrši profilisanje nezaposlenog , informiše o pravima i obavezama i zaključuje individualni plan zapošljavanja u kome se dogovaraju mere i aktivnosti u cilju bržeg pronalaženja posla i zapošljavanja”.

U ovoj godini 3 lica romske nacionalnosti su prošla Motivaciono aktivacionu obuku za lica bez kvalifikacija-niskokvalifikovana.Cilj ovog programa jeste informisanje o osnovnim pravima i obavezama niskokvalifikovanih nezaposlenih lica, o merama aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi NSZ i pružanje  korisnih i osnovnih saveta  licima u procesu traženja posla. U prošloj godini  1 lice romske nacionalnosti se zaposlilo kroz program subvencionisanog zapošljavanja  iz  kategorije teže zapošljivih lica na novootvorenim radnim mestima ( novo zapošljavanje)  po LAPZ-Opštine Prijepolje – navode u NSZ Filijala Prijepolje.

Na pitanje naših novinara, da li ima identifikovanih ili prijavljenih slučajeva diskriminacije prilikom zapošljavanja Roma i Romkinja na teritoriji Opštine Prijepolje, Stikić kaže da ” NSZ  ne podržava diskriminaciju pri zapošljavanju i kroz svoje aktvnosti i aktivne mere zapošljavanja čini sve da poboljša položaj Roma kao ranjive grupe. NSZ  ima posebne programe subvencionisanog zapošljavanja namenjenih Romima ( programi samozapošljavanja i programi novog zapošljavanja). NSZ ne može da utiče na izbor poslodavaca, ali aktivnom politikom zapošljavanja , stimuliše poslodavce da zapošljavaju ranjive grupe među njima i Rome “.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

 

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime