POČETNA Vesti dana ZINDOVIĆ : ROMSKA POPULACIJA U PRIJEPOLJU OSTVARUJE SVA PRAVA

ZINDOVIĆ : ROMSKA POPULACIJA U PRIJEPOLJU OSTVARUJE SVA PRAVA

0
PODELI
Dragoljub Zindović

PRIJEPOLJE – Prema okvirnim procenama, jer tačan broj nemoguće je utvrditi, u opštini Prijepolje živi između 100 i 200 pripadnika romske zajednice, uglavnom naseljene na teritoriji Mesne zajednice Kolovrat. Svakodnevni problemi Roma i Romkinja prijepoljske Opštine nisu specifični, i prisutni su i u drugim opštinama i gradovima gde ova manjina živi, ali jesu brojni, i zahtevaju dugoročna rešenja. Portal Srbija info već je istraživao i pisao o tome šta je ono što prijepoljske Rome i Romkinje najviše muči, šta smatraju glavnim preprekama u ostvarivanju svojih prava. Na terenu, u direktnom razgovoru sa njima, naši novinari imali su priliku da vide i zabeleže kakvi su životni uslovi u naselju Jezdova kosa, gde su pripadnici ove manjine i najbrojniji. Najviše briga i pitanja anketiranih Roma ticalo se osnovnih, elementarnih uslova za život, nedovoljne finansijske pomoći, neuslovnih i nehigijenskih objekata gde žive, kao i loše infrastrukture.

Jezdova kosa, Kolovrat, Prijepolje

Novinare portala Srbija info zanimalo je šta se tim povodom radi na nivou Opštine, kakve su im mogućnosti da se sa ovim problemima uhvate u koštac, postoji li lokalna strategija koja bi obezbedila sistemski pristup romskom pitanju, da li se i koliko izdvaja iz budžeta za potrebe romske zajednice.

Tim povodom razgovarali smo sa predsednikom Opštine Prijepolje, Dragoljubom Zindovićem, koji je potvrdio ranije iznete informacije na ovom portalu, da u Prijepolju živi najviše 200 Roma i Romkinja, kao i da pripadnici ove manjine veoma teško žive. ” Romska populacija na teritoriji Opštine Prijepolje je malobrojna, ali ostvaruje sva prava, baš kao i svi ostali sugrađani. Opština se trudi da ih dodatno edukuje i informiše o tome koja su njihova prava, i na koji način ih mogu ostvariti. Svake godine opredeljujemo značajan iznos sredstava, u ovom trenutku čak 2 miliona dinara za pomoć i podršku razvoju i unapređenju te manjinske zajednice ” kaže Zindović, i dodaje ” da su Romi i Romkinje u velikoj meri korisnici različitih vidova socijalne pomoći, kao i da su zaposleni u Centru za socijalni rad dostupni i posebno zainteresovani da romskoj zajednici budu pri ruci, da ih povežu sa republičkim projektima. Romi i Romkinje dobijaju i jednokratne pomoći za razne namene, ali preko Centra za socijalni rad, jer prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Opština nema pravo direktno da ih finansira. Posebno sada kada je zima, pomoć se ogleda i u humanitarnim paketima, ogrevu…sve je to deo jednog kontinuiranog rada “.

Zindović dalje objašnjava da Prijepolje nema posebnu lokalnu strategiju, ali da u svojim naporima da se unapredi položaj romske manjine, ova Opština prati strategije i planove na republičkom nivou, ali i aktivnosti međunarodne zajednice, za šta je spremna da izdvoji i dodatna sredstva. Kao jedan od primera dodatne podrške, Zindović izdvaja i ovaj projekat, „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „ portala Srbija info, koji je sufinansirala na javnom konkursu iz oblasti informisanja za 2018. godinu, stavivši tako još jednom romsko pitanje među prioritete.

Projekat „ Informisanje o položaju i problemima romskog naroda u prijepoljskoj opštini „  sufinansiran je iz budžeta Opštine Prijepolje na javnom konkursu iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu, i ni na koji način ne predstavlja i ne odražava zvanične stavove ove opštine. Sve što se navodi u okviru ovog projekta, isključivo su stavovi portala Srbija info.

Izvor i foto : Srbija info

 

ODGOVORI

Molimo vas unesite komentar
Ukucajte vaše ime